Yalan Yanlış Bilgiler

Merhabaaaa,

Bugün, sağdan soldan duyduğum yalan yanlış bilgilerin üzerinden geçerek bir kaç yalan yanlış bilgi de ben vereyim istedim. Bir nevi Mythbusters havasında yapmak istiyorum bu işi .

“Asfalt zeminde dişli lastik yağmurda ve yol tutuşunda daha güvenlidir.”

Hadi oradan! Dişli lastik dediğin arazi lastiğidir. Dişli bir lastikle viraja girmek slick bir lastiğe göre daha tehlikelidir. Dişler yüzünden yolla temas asfalt lastiğine göre daha azdır.

Hele ki yağmurda asfalt lastiğinden daha çok kayar. Çünkü suyu dışarıya tahliye etmesi gerek kanallardan ziyade toprağa veya çamura daha iyi yapışmasını sağlayan dişler vardır. Hatta bu dişler suyu içeride tutar ve kaymayı arttırır. Halbuki asfalt lastiklerinin üzerlerinde su tahliye kanalları olur ve yağmur yağdığında su bu kanallardan dışarıya atıldığı için çok daha güvenli bir sürüş sağlar.

“Geniş sele rahatlık demektir.”

Koltuklar için geçerli olabilecek bir şey (ki koltuk bile biraz geniş olduğunda “acaba uzanmaya mı çalışsam, yoksa efendi gibi otursam mı” diye rahatsız olabiliyorum) ama bisiklet üzerinde selenin geniş olması pek de rahatlık sağlayacak bir şey değil. Selenin rahatlığı tamamen kullanıcının anatomik yapısına uygunluğu ile alakalı. Tamam, Brooks seleler hem geniş hem de rahat ama onların rahat olmasının nedeni farklı. Bu seleler deri oldukları için belli bir yerden sonra kullanıcının popo şeklini alırlar ve gerçek anlamıyla kişiye özel seleler olurlar.

Kullanıcının anatomik özelliği ile sele arasındaki ilişki de şu şekilde oluyor. İlk önce Oturga Kemikleri denen kemiklerin arasındaki mesafe ölçülür ve buna 2cm eklenerek sele genişliği bulunur. Sele şu şekilde olmalıdır;

Dar veya geniş olması bu kemiklerdeki desteği azalatacağından uzun mesafelerde çok çılgın ağrılara sebep olabilir. Ayrıca şunu belirtmekte fayda var ki, her yeni seleye alışma süreci vardır. Sele veya yeni bisiklet alıp 2 gün kullanıp “Sele rahatsız ediyor, hemen değiştirmeliyim” dememek, biraz sabredip alışmaya çalışmak lazım.

“Seleye oturmak kısırlığa neden oluyormuş”

Eğer anatomiye uygun sele seçilirse böyle bir şey olmasına imkan yok. Eğer anatomiye uygun sele seçilmezse böyle bir durum olması için muhtemelen 1 yıl geçmesi gerekiyor. Sele nedeniyle oluşan hissizlik (Erectile Dysfunction, yani ER) kendini çok belli eden bir sorun. Eğer bisikletten inip 1 gün boyunca hissizlik veya uyuşma yaşanıyor ve buna rağmen bir şey yapılmıyorsa ne diyeyim ben daha…

“Lastikler çok ince, beni taşımazlar, sürekli patlarlar.”

Öhöm.. Merhabalar, ben Edip. 101 kiloyum. 700 * 23’lük dış lastik kullanıyorum . Şu güne kadar lastiğim iki kere patladı. O da benim ağırlığımdan değil. Bir tanesinde sevgili İBB çalışmalarından arta kalan bir tel lastiğe girdi, bir tanesinde de 35 km/s hızla giderken bir çukura girip “yılan ıssırığı” diye tabir edilen patlak meydana geldi. Dağ bisikletimde lastiğin patlama sayısının haddi hesabı yok (Rubena Scylla’lar ile tabii ki). Doğru basınç aralığında kullanılan düzgün lastikler patlamaz.. Raat ol sen..

“Amortisör Türkiye yollarında kesinlikle gereklidir. Amortisör olmazsa bisiklet bile kırılabilir.”

Artık hiç bir şey demiyorum. Neden? Çünkü daha önce dedim. Aha da burada.

 “Yolda ters şeritte sürmek daha güvenlidir”

Kesinlikle! Zaten bütün bisikletliler ve Trafik Kanunu bu konuyu yanlış biliyor. Trafiğin sağından gidilir mi hiç? Halbuki aksine ters yönden gitmek lazım ki üstüne gelen sürücüler seni görünce şaşırsın, panik olsun, sağa sola hatta direk sana çarpsınlar.. Hızlı yaşa, genç öl!

“Zaten çok uzun süre bisiklete binmiyorum, kask takmama gerek yok”

Hiç gitmedin mesela. Olduğun yerde duruyorsun. Dengeni kaybedip yana doğru düşüp kafanı kaldırıma çarptın. N’oldu? Hoşgeldin beyin hasarı.. Kask takmak bu kadar büyütülecek bir şey değil. İlk önce eşeği sağlam kazığa bağlamak sonra allaha emanet etmek lazım (Kafaya da eşek demiş oldum ama).

Şimdilik aklıma bunlar geldi. Azıcık da ben yalan yanlış bilgiler verdim, rahatladım ..

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2013/05/yalan-yanlis-bilgiler/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.