Kış için (kullanılmayacak) bisikleti muhafaza etmek…

Herkes yağmurda, çamurda bisiklet sürmekten hoşlanmayabilir (bunlardan biri de benim). Bunun yerine evde turbo üzerinde çalışmak her zaman daha çekici gelmiştir bana.
Ama bundan da haz etmeyip, bisiklet sürmek için havaların düzelmesini beklemek de çok garip bir durum değildir. Bunun için bisikletin bir kaç ay boyunca bir kenarda yatması gerekebilir. Bu yatan bisikletin kalktıktan sonra hamlamamış olması için nasıl bir yol izlenmelidir?
kardabisiklet

Lastiklerinizi şişirin;

Eğer bisikletinizi tavana asmayacaksanız, lastiklerinizi şişirmek dış lastik ve jantlarınızın sağlığı açısından doğru bir karar olacaktır. İnik bir lastik, jantın dış lastiğin aynı noktasına uzun bir süre boyunca baskı yapmasına, bu da dış lastikte zayıf bir nokta oluşmasına neden olabilir.

Kirlenmek güzeldir;

Üzerindeki tüm tozu, toprağı, yağı, kiri temizleyin. Bisiklet uzun bir süre kullanılmayacağı için bisikleti suya sokmak yerine hafif nemli bir bezle silmek hatta üzerine kurulamak daha doğru olacaktır. Uzun bir süre aynı noktada kalacak su paslanmaya sebep olabilir. Depolamadan önce her noktayı silmek daha sonra üzerindeki çamuru kazımaya çalışmaktan daha kolay olacaktır. Bu yüzden jant tellerine (kadro, sele, elcikler, dış lastikler artık ne varsa) kadar silmek sizi daha sonraki uğraşlardan kurtarabilir.

O “çıt çıt” ses nereden geliyor la?;

Aslında güvenlik açısından her sürüşten önce ve sonra ve periyodik olarak bisikleti kontrol etmek gerekiyor. Ama bunu gerçekten acaba kaç kişi yapıyor (ben her sürüşten önce bisikleti 1-2 kere yerde sektiriyorum, üzerinden parça düşmüyorsa biniyorum, gerçekten çok güvenli :roll: ). Bu yüzden yıl içinde yapmadığınız incelemeyi bisikleti depolamadan önce yapmak iyi olabilir. Her vidayı, her kabloyu, her parçayı, kadronun her yerini incelemek bütün senenin acısını çıkartabilir. Yıl boyunca göz ardı ettiğiniz güvenliği az da olsa sağlamış olabilirsiniz.

Kablolar;

Kış boyunca kullanılmayacak bir bisiklette en çok sorunu kablolar yaratabilir. Kablolar paslanmayı 4 gözle bekleyen arkadaşlar olduğu için gres en kötü düşmanlarıdır. Bu yüzden depolama öncesi tüm kabloları greslemek paslanmaya önleyecek ve sezon başında boşuna masraf çıkarmayacaktır.

Jant seti;

Hazır komple bakım yapıyorken jant setini de kontrol etmek yararlı olabilir. Bütün jant tellerini kontrol edin, herhangi bir gevşeklik var mı, jant çemberinde mikro çatlaklar oluşmuş mu. Hiç biri yoksa akort ayarını kontrol edin, eğer bir bozukluk varsa jantı çıkarıp bir bisikletçiye götürebilir hatta en düzgün şekilde akort yapılması için 1-2 günlüğüne bırakabilirsiniz bile (sonuçta binmeyeceksiniz, duruversin orada 2-3 gün). Fren pabuçlarını kontrol edip yeni sezon için bir sıkıntı olmadığından emin olabilirsiniz.

Zincir temizleme vakti;

Bütün sezonun kirini, tozunu atma vakti. Eğer zincirinizi bütün sezon boyu hiç temizlemediyseniz şu anda tam vakti. Zinciri yağ sökücüler veya bu iş yapılmış özel ürünlerle ile pırıl pırıl yapıp, üzerine bir de yağladınız mı hem paslanma konusunda sıkıntı yaşamaz hem de diğer sezonun ilk güzel gününde bisikleti alıp koşa koşa çıkabilirsiniz.

Suluklar;

Bütün kış boyu suluğunuzda kalacak su, suluğa ve içindeki suya plastik kokusu sinmesine, bakteri oluşmasına ve sair pislik şeyler olmasına neden olabilir. Bu yüzden bütün sulukları çıkartıp, içlerini boşaltıp, ağızlarını açarak kuramalarını sağlayıp muhafaza edebilirsiniz. Sezon başında da makinede (eğer suluğunuz için “makinede yıkamayın” ibaresi bulunmuyorsa) yıkayıp, yepisyeni kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2014/12/kis-icin-kullanilmayacak-bisikleti-muhafaza-etmek/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.