Chain-L Zincir Yağı Deneyimi

Bugün, bir süredir kullanmakta olduğum Chain-L zincir yağı hakkında yorum yapacağım, ahkam keseceğim, gerekirse iddia edeceğim!

Geçen sene Zefal’i ayda bir temizlemekten sıkılıp yeni bir yağ arayışına girdiğimde Chain-L denilen ürüne denk geldim. Araştırdım, okudum, herkesin süper yorumlar yaptığını gördüm. Dedim “alayım madem”. Sitesi olan http://www.chain-l.com olan sitesine girdim ve ne göreyim, benim ortaokulda hazırladığım sitelere benziyor; basit, düz HTML (hatta bazı sayfalarda başlık bile yok, “Page Title” çıkıyor). Ürünün oldukça ucuz olduğunu gördüm, şişesi 12$ kargosu da 8$. Siparişi verdim, bekleme süreci başladı. Ama bitmedi… Yaklaşık 1 ay sonunda bu ürünü üreten arkadaş ile iletişime geçtim. Kendisinin de ilk Türkiye deneyimi olduğu için neden bu kadar uzun sürdüğü konusunda bir fikri yoktu. Neyse ki 1 ayı 1 hafta geçe elime ulaştı.

Ürünün Özellikleri

Sitesinde ürünün amacını şu şekilde vermiş; Yağlama, yağlama ve yağlama. Okuduklarımı ise şu şekilde özetleyebilirim; “kuru yağ (dry lube) gibi temiz ama ıslak yağ (wet lube) kadar dayanıklı”. Zaten bunlara kanarak aldım ürünü. Yine sitesinde ürün hakkında şunlar yazılmış, “Eğer doğru uygulanırsa zincirinizi, ‘temiz yağ’ olarak satılan ürünlerden daha temiz tutacaktır”, “Madem bütün mühendisler mineral yağ ve katkı maddeleri kullanıyor, biz niye kullanmayalım ki hafız”, “ürünü çevreci olarak nitelendiremeyiz ama şu yönü var ki daha uzun idare ettiği için diğer yağlardan daha çevre dostu olduğunu söyleyebiliriz”, “Bütün zincirler aynı mantıkla çalıştığı için dağ, yol veya tur bisikleti çok farketmez. Biz aslında yol ve triatlon kullanıcıları için yaptık ama baktık sonradan dağcılar da kullanıyor, oraya da yöneldik. Çok kirlenirse bir silin, tamamdır”.

Gelen paketi açmaca

Gelen paketi açınca ilk önce şaşırdım. Çünkü eleman yanında 3 tane de ufak şişe yollamış hediye olarak. Sorun yaşadıktan sonra tekrar yollamadığı için herkese aynı şekilde yolladığını tahmin ediyorum.

Paket içeriği

İçinden bir de kullanıcı kılavuzu çıkıyor. “Nasıl yapılıyor”u anlatıyor.

Uygulama

Uygulamayı kullanıcı kılavuzunda uzuuuuuun uzuuuuun anlatmış. İlk açtığımda bildiğin korktum, “kendim yapsam acaba kırar mıyım bisikleti” diye düşündüm (abartma lan). Tamam, o kadar demesem de youtube’dan video aradım. Aslında çok da farklı değil diğer yağlardan. Tek farkı eğer zincir eskiyse, yani daha önce kullanılmış bir zincirse ilk önce güzelce temizlemek gerekiyor. Yeniyse sıkıntı yok, bas gitsin.

– İlk olarak zinciri temizleyip bir gazete kağıdı üzerine koyuyoruz.

Uygulama

– Daha sonra her pimin üzerine bir damla gelecek şekilde yağı uyguluyoruz zincir üzerine. Bu arada yağı sanki şu arkadaş kusmuş gibi görünüyor. Bayağı yoğun bir şey..

Uygulama

– 15 dakika bekliyoruz ki yağ pimlerin arasına girsin, iyice yerleşsin oraya, çıkmak bilmesin. Bu arada boş durmayalım bisikletimizi temizleyelim.

Uygulama

– Bu arada kullanım sonrası kalan yağ şu şekilde; ufak şişlerden birinin yarısından azını ancak kullanabildim;

Uygulama

– 15 dakika geçti mi? İyi madem. O zaman zinciri alıp dikkatlice bisiklete takıyoruz. Dikkatlice çünkü aşırı kaygan şu anda, elden kayıp cam bile kırabilir.

Uygulama

Evet, bu kadar. Altına gazete kağıdı sermemin nedeni ise şu;

Uygulama sonrası

İşimiz bittikten sonra zinciri fazla yağdan arındırmak için 1-2 kere silmemiz gerekiyor. Böylece sağa sola sıçramayacak yağ. Hatta birkaç sürüş sonrası da kuru bir kağıt havlu ile silmek gerekiyor. Daha sonrasında sabitleniyor zaten sıkıntı kalmıyor.

Ertesi gün 30km’lik ilk sürüşüme çıktım. Sonrasında şu şekilde görünüyordu. Şimdilik gayet başarılı ama tabi bunlar daha ilk günler.

İlk sürüş sonrası İlk sürüş sonrası İlk sürüş sonrası İlk sürüş sonrası

Aradan 1,5 ay geçtikten sonra bir Bahçeköy antrenmanı dönüşü;

1.5 Ay Sonra 1.5 Ay Sonra 1.5 Ay Sonra 1.5 Ay Sonra

Ve gelelim günümüze… Ürünün ilk uygulanmasının üzerinde 286 gün ve yaklaşık 2.000 km geçti. Son 1-2 antrenmanda hafiften ses gelmeye başlayınca “artık zamanıdır” deyip, dün akşam tekrar yağladım. Bu ürünü herkese gönül rahatlığı ile önerebilirim.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2015/06/chain-l-zincir-yagi-deneyimi/

Yorumu formunu geç

  1. Bu yağı yumurta kızartırken kullanabiliyo muyuz? Acele cevap verirseniz sevinirim, evde başka yağ kalmamış.

    Bir de şu siteye bir iletişim” şeysi koysanız da size doğrudan ulaşabileceğimiz bir yol olsa piliiiz.

    1. Sn. “yemek azmanı” Karatay’a göre bu yağın glisemik indeksi 0.1’miş. Yani salata, yumurta, ekmek üstü/arası her yerde kullanılabiliyormuş. Hatta direk içince bir daha hiç şişmanlamıyormuşsun. Öyle diyolla.

    • taha on Kasım 5, 2017 at 19:49
    • Cevapla

    merhaba 10 ml chain l 17 tl ye satılıyor biraç yerde kargo parası yok. aylık yaklaşık 100 km yapıyorum.bu zamana kadar hep bisikletçilerde yağlatmışımdır ancak artık kendim iyi bir şekilde yapmak istiyorum.bu yağı alsam kendim becerebilir miyim düşünüyorum.zinciri sökmeden yapmayı düşünüyorum çünkü zincir takmayı da bilmiyorum geri takarken elime yüzüme bulaştırmak istemiyorum.bisikletin kadrosu yağlanmayacak şekilde önlem almak daha kolay geliyopr ne diyorsunuz? mazot ile temizledikten sonra beklemeye gerek var mı? nasıl temizlemem lazım? yağlam işleminden sonra fazla yağı alma derken nasıl yapıyoruz bunu da anlamadım?

    yardım ederseniz sevinirim

    1. Merhaba,

      Zinciri sökmeden de rahatça uygulanabilir. Ben artık öyle yapıyorum. Her seferinde sök tak olmuyor . Senede bir, komple temizlik yaparken söküyorum bir tek. Zinciri temizlemek için ben daha doğal ürünler kullanıyorum. Mazot yerine daha doğa dostu yağ çözücüler var, bayağı da iyi iş görüyorlar. Onlarla zincir parlayana kadar silip yağı uyguluyorum. Yağlama işlemi bittikten sonra arka tekerleği havaya kaldırıp pedalı çevirmeye başlayın ve bütün vitesleri tek tek dolaşın. 1-2dk bu işlemi yaptıktan sonra kuru bir bez ile zinciri silin (fazla yağı almak). Bu kadar .

    • Yağmur on Mayıs 7, 2020 at 13:44
    • Cevapla

    Kapıda ödeme olan siteler varmı varsa hangisidir söyler misiniz

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.