JBL Yurbuds Ironman Kulaklık

Her zaman kablolu kulaklık kullanmam ama kullanırsam da IRONMAN olmasına dikkat ederim . Bu sefer denediğim kulaklık JBL’in birkaç sene evvel satın aldığı Yurbuds Ironman kablolu kulaklıklar oldu.

JBL Yurbuds Ironman
JBL Yurbuds Ironman

Bu kulaklıkları bir koşu tartışma ortamında duydum ve hemen araştırmaya başladım (o anda, duyar duymaz, bildiğin hemen yani). Özelliklerini okuyunca “aha” dedim, “kablolu, mablolu ama aradığım kulaklıklar bunlarmış meğersem”. Kulaklığın iddiası şu şekilde “Twistlock (çevir kilitle) teknolojisi, kulaklığın kulağınızdan en zorlu koşullarda dahi düşmeyeceğini garanti ediyor”. Peki öyle mi? Pek de değil.

Yurbuds Ironman kulaklığı şuradan 39.99TL’ye ücretsiz kargo seçeneği ile satın aldım. Gönderen firma sağolsun yanında 10TL’lik de üzerinde kocaman JBL YURBUDS yazan bir şapka hediye yollamış. Şapkayı muhtemelen babam yazlıkta kullanacak .

Yurbuds Ironman Kulaklığa Genel Bakış

Yurbuds Ironman’in Bütün Olayı

Kulaklığa gelecek olursak, Yurbuds Ironman’in tek olayı yukarıdaki kulaklık başları. Geri kalan her şeyi standart bir kulaklık. Kulaklık giriş açısı 45-90° (ne 45, ne 90 ama arasında bir yerde) arasında. iPod Nano 7 ile kullanımda bir sıkıntı yaratmadı.

Kulaklığın ses kalitesi gayet standart. Bu fiyat aralığındaki bütün kulaklıklar muhtemelen aynı ses kalitesindedir . Baslar, tizler dengeli. Öyle patlayan, eden bir şey yok. Dışarıya ses veriyor mu bilmiyorum ama dışarıdan ses alıyor. Ben zaten ses kalitesinden o kadar anlayan biri değilim ve ses kalitesine çok ihtiyacı olan bir aktivite yapmıyorum bu kulaklıkları kullanırken. O yüzden ses kalitesi hakkında söyleyebileceklerim bu kadar.

Yukarıdaki kulaklık başlarının mantığı şöyle, kulağınıza belli bir açı ile ittiriyorsunuz, çevirdiğinizde kulağınızın içine sıkışıp yerleşiyor ve düşmüyor. Yani en azından iddia bu yönde.

Koşu Deneyimi

Gelelim asıl konuya. Koşarken nasıl?

Kulaklıkları ilk olarak bir interval antrenmanı sırasında kullandım. Kulaklıkları mp3 çalarıma taktım. Kablosunu sırtımdan dolayıp, kulaklarıma takıp çevirdim ve böylece kilitlemiş oldum. Koşmaya başladım, ilk 5-10 dakikalık ısınma süresince her şey çok güzeldi. Hatta “vay be”, “tamamdır artık başka kulaklık bakmam” dedim.

İlk izlenimim şu oldu; kulaklığın ses yalıtımı tam olarak bir koşu kulaklığı için yapılmış. Hem müziği gayet güzel duyuyorsunuz, hem de dışarının sesini duyabiliyorsunuz. Tabii bu demek değil ki aynı anda bir yandan müzik dinleyip bir yandan da karşımdakini duyayım ama ani bir şey olduğunda, mesela biri seslendiğinde, çok rahat bir şekilde “n’ooluyo yahu” deyip dönüp bakarsınız. Ancak yaklaşık 30dk sonra, yani artık terlemeye (hatta tabiri caizse su sızdırmaya) başladığımda her şey tersine döndü.

Koşarken en sevmediğim şeylerden biri oltasını sağa sola sallayan balıkçılar (ki biri yüzünden dizimi sakatladım zamanında), biri de sürekli uğraşmak zorunda kaldığım kulaklıklar. Terledikçe kulaklıklar kulağımdan yavaş yavaş çıkmaya başladı. Yaklaşık 20 saniyede bir düzeltmem gerekti. Onlarla uğraşırken kablosu elime koluma dolanmaya başladı . Çıkardım. Kulaklığı çıkarıp cebime attım, kısmet değilmiş dedim.

Yılmadım, sonraki Zone 2 koşumda da denedim. Evet, yine aynı şey başıma geldi, terlemeye başladıkça özellikle sağ taraftaki kulaklık pıtır pıtır düşer oldu. Bu sefer hızlı da koşmuyordum ama yine de kulaklık sürekli kulağımdan çıkıyordu. İnat ettim, bu sefer çıkarmadım. İyice kulağımın içine ittim çevirdim, kulağım yırtılacak sandım ama 20 saniye sonra yine düştü .

O anda anladım ki bana göre değil. Yavaşça kablosunu sardım, “hediye edilecek zamazingonların” arasına bıraktım JBL Yurbuds Ironman kulaklığı.

Sonuç

Benim gibi aşırı terleyen ve -anladığım kadarıyla- bir kulağı diğerini tutmayan biriyseniz bu kulaklıkları önermiyorum. Koşarken kablosu ve kendisiyle uğraşmak koşmaktan daha çok yoruyor insanı. “Bisiklette işe yarar mı” dediğiniz duyar gibiyim (değil mi? soruyorsunuz) (eveeeeet); aman diyeyim. Bisiklette kullanılacak tek kulaklık türü bence AfterShokz kulaklıklardır. Duymanızı engelleyecek her türlü kulaklık sizi tehlikeye atar. Aman.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2019/01/jbl-yurbuds-ironman-kulaklik/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.