Tırmanış için bisiklet hafifletmek…

 Hafif bisiklet candır.

Herkes yokuşları daha rahat tırmanabilmeniz için bisikletleri hafifletmeniz gerektiğini söylüyor. Peki nereden başlamalı?

Teker döner!

İlk bakılması gerek yer tekerlekleriniz; jantlarınız, dış lastikleriniz hatta iç lastikleriniz. Dönen aksam, tırmanış performansında en önemli etmendir. Yani bu hareketli parçaları değiştirmek size en çok geri dönüşü sağlayacak şey olacaktır. Tırmanışta aero bir sürüşe ihtiyacınız olmadığı için yüksek profilli jantlarınız yerine, daha hafif düşük profilli jantlar kullanın. Tubular lastikler iç lastikli sistemlere göre daha hafiftir, ama yine de kendinizi güvende hissetmiyorsanız yarış lastikleri ve süper-hafif iç lastikleri tercih edebilirsiniz.

Hafif pedallayın!

Pedallarınızı tartın ve tırmanış sezonu için en hafif pedalları seçtiğinizden emin olun. Titanyum akslı karbon pedallar 170gr’a kadar düşebilir. 280gr’lık Look Keo Classic pedallar ile bunları karşılaştırdığınızda zaten ağırlık olarak farkı göreceksiniz. Tabi bu arada titanyum akslı pedallara atlamadan önce azami kullanıcı ağırlığı sınırları içinde olduğunuzdan emin olun. Tırmanacağım diye kafa göz yarmaya gerek yok.

Söküp atın!

Tırmanış antrenmanlarınızı yaparken saatler boyu yolda kalmayacaksanız gereksiz ağırlıklardan kurtulun. Mataralar, matara kafesleri, pompa, yedek iç lastikler, sele altı çanta ve hatta ayrılabiliyorsanız Garmin cihazınızı evde bırakın. Hatta kilo vermekte zorlanıyorsanız, antrenmana çıkarken yanınıza aldıklarınızı sınırlayın. Cüzdan yerine yanınıza sadece kimlik, banka kartı ve kağıt para alın; alyan setinizi, telefonunuzu bırakın.

Uçlarda yaşamak!

Eğer bu yaptıklarınız yine de yetmediyse sırf tırmanış antrenmanları için single-speed bisikletleri düşünebilirsiniz. Bunu yaparken vites oranını iyi seçmelisiniz, tırmanışın ortasında nefes nefese, bacaklar kasılmış halde kalmayı kimse istemez :) .

Ceplerinizi boşaltın!

Maalesef bisiklet hafifletmek ucuz bir süreç değil. Bu yüzden ceplerinizi boşaltmaya hazır olun. Bunu yaptıktan sonra en azından yanınıza cüzdan almanıza gerek kalmaz :) .

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2014/10/tirmanis-icin-bisiklet-hafifletmek/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.