Polar CS500

Kendi çapımda ekipman deneyimlerimi yazmaya devam ediyorum..

Bu sefer 21 Haziran 2012 tarihinde kullanmaya başladığım Polar’ın CS500 modeli hakkında karalayacağım bir şeyler..

cs500

Ürünü ilk aldığımda ana ünite ve hız ve nabız vericisi ile beraber geldi. CS300’ün mesafe sınırlandırmasından sonra CS500’ün vericilerini istediğim yere yerleştirebilme serbestliği çok hoşuma gitti.. 2.4Ghz’lik bir bağlantı sağladığı için vericiler ana üniteden 10metre uzakta dahi bağlantı sağlayabiliyordu.

Yaklaşık 15gün sonra kadans vericisi ve bilgisayar ile bağlantı sağlayabilen USB aparatını satın aldım. Kadans vericisini yaklaşık 5dakika içinde kurdum ve çalışmasını sağladım ama USB aparatı o kadar kolay olmadı.

Power vericisi dışında her şeyim tamamladım ve yaklaşık 2 ay boyunca bu bisiklet bilgisayarını kullandım. Bu süre içinde sevdiğim ve sevmediğim şeyler oldu.. Teknik konulardan süper anlamadığım için sadece bu yönleri hakkında yorum yapacağım..

Sürüş Öncesi

Verici Mesafesi: Verici mesafesi konusunda Polar bu seride (ve sonrakilerde) çok başarılı.. 2.4Ghz’lik bağlantı sayesinde hem sorunsuz hem de uzak mesafeli veri aktarımı sağlanabiliyor. CS300 kullanırken hız ve kadans sensörünü ayarlayacağım diye göbeğim çatlamıştı ama CS500’de vericileri istediğim yerlere takarak süper bir veri transferi elde ettim.. Ama Polar neden hala ANT+ sistemine geçmiş değil anlamadım.

Kullanıcı Dostu Tasarım: Bu konuda da Polar’ı başarılı buldum. Ayarları yapmak, ekranlar arasında geçiş yapmak çok rahat. Her şey açık açık belli edilmiş bilgisayarda. Ama şunu da belirtmekte fayda var, bilgisayarın Türkçe desteği yok.

Sürüş Sırasında

Ekran Özellikleri: Sürüş sırasında ekran geçme konusunda değişik bir yol izlemişler. Geçiş düğmeleri ana ünitenin altında ama bisiklete bağlantı apartı sayesinde sürüş sırasında ana ünitenin sağına veya soluna dokunduğunuzda ekran değişiyor. Ayrıca ekrandaki rakamlar ve yazıların boyutları gayet büyük ve çok rahat okunuyor. Ama bu bisiklet bilgisayarının ışık özelliği yok. Çalıştığım için antremanlarımı genelde akşam saatleri yapabiliyorum ve eğer etrafta ışık yoksa ekranı göremiyorum.. Bu çok büyük bir eksiklikti benim için.

Sürüş Kayıt Özellikleri: Verilerin yenilenme oranları çok hızlı. Yavaşladığınızda veya hızlandığınızda hemen ekrana yansıyor. Auto Start/Stop özelliği ile ışıkta durduğunuzda hemen durup, tekerlek tekrar dönmeye başladığında hemen başlıyor. Fakat bu konuda da zaman zaman sorunlar yaşadım. Bazen tekrar başlamadı. Bazen ise durmadı. Ama bir sorun vardı ki bu saati satmama neden oldu. Eğer sürüş sırasında 30dakikadan fazla durursanız kayıt edilen sürüş duruyor ve bir daha başladığınızda yeni bir antreman başlatıyor. Bunu Pelin’le yaptığımız Assos turunda farkettim. 100km’lik sonunda yaklaşık 10tane farklı antreman dosyası vardı. Hepsini tekrar toplayıp, hesap yapıp ortalamalarımızı buldum..

Yükseklik verileri de sürekli değişiklik gösteriyor. Ne kadar düzgün ayarlamış olsanız da hava durumuna, sıcaklığa göre yükseklik değerleri farklılık gösteriyor. Örneğin sahilde sürerken -150m.’de bisiklet sürdüğümü gördüm bir kaç kere. Vay be dedim, neymişim ben.

Sürüş Sonrası

Sürüş sonrasında verileri bilgisayara aktarmak da ayrı bir işkence. USB aparat her 5 seferin sadece 1inde ana üniteyi algılayabiliyor. Polar’ın neden hala kablolu veya Bluetooth üzerinden bir sisteme geçmediğini merak ediyorum. İlk önce ses ile iletişim, sonra kızılötesi, şimdi de bu.. Bence bu konuda Polar çok başarısız. Ayrıca verilerini sadece polarpersonaltrainer sitesine yüklüyor olabilmek çok can sıkıcı. CS500’den HRM dosyası olarak alabiliyorsunuz verileri ama verilerin bir kısmı bu dosyanın içinde olmuyor.

cs

Genel olarak

Genel olarak baktığımda bu bilgisayarın daha çok performans amaçlı olduğunu ve tur için hiç uygun bir saat olmadığını düşünüyorum. Ayrıca vericilerin pillerinin değişmemesi (nabız vericisi hariç) pek hoş olmamış. Eğer performans sürüşü yapılıyorsa başarılı bir saat ama bir performans sürücüsü olmadığım için bir daha Polar ürünlerinin yakınından geçmeyeceğim.

 

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2012/12/polar-cs500/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.