Doğru seleyi seçmek.

Bisiklet konusunda belki de en çok sorun çıkaran şey seledir. Vücudunuza ve sürüş tarzınıza uygun seleyi seçmek hem rahatlığınızı hem de performansınızı arttıracaktır.

 

1399540517461_11q1frxwb1f3s_700_80[1]

Bisiklet bir keyif işi olduğu için, sele üzerinde rahatsız bir şekilde pedallama deneyimini kimse istemez. Eğer bisiklet üzerindeyken, “bu taraf ağrıdı, biraz da sol tarafın üzerine oturayım”, “yok yine olmadı, azıcık ayağa kalkayım” diyorsanız ve yine de ağrınız oluyorsa büyük ihtimalle seleniz vücudunuza veya sürüş tarzınıza uygun değildir. Maalesef doğru seleyi bulmak çok kolay değil (ben hala arıyorum). Olması gereken seleleri deneyip alabilmeniz fakat böyle bir altyapı maalesef Türkiye’de yok :) .

Sürüş tarzınızı belirleyin!

Dik sürüş

sehir[1]

1-1 1-2

 Duruşunuzun dik olduğu, yavaş pedal çevirdiğiniz, bütün vücut ağırlığının selede olduğu bisikletlerden kullanıyorsanız, “Cruiser” denilen seleler sizin için uygun olabilir. Bu seleler; oldukça geniş, oldukça dolgulu, yaylı veya jelli selelerdir. Bütün vücut ağırlığı selede olduğundan geniş olması oldukça geniş bir destek sağlayacaktır. Yavaş tempoda pedal çevirdiğiniz ve pedalların vücudunuzdan ileride olması nedeniyle selenin geniş olması sizi rahatsız etmeyecektir.

Normal sürüş

normal

2-1 2-2

Hafiften öne eğildiğiniz, pedal çevirme hızınızın ne çok yavaş ne de çok hızlı olduğu, vücut ağırlığınızın bir kısmının gidonda ve pedallarda olduğu bir bisiklet kullanıyorsanız, “Sport” denilen seleler sizin için daha uygundur. Bu seleler, genişçe, dolgulu, daha dar bir buruna sahip ve arkasının sizin oturma kemiklerinizin ölçüsüyle uyuşması gereken selelerdir. Seledeki dolgu dik pozisyondayken sizi rahat ettirecektir. Sele burnunun dar olması ise pedal çevirme hızınız arttığında rahatsızlık vermeyecektir.

Öne eğilerek sürüş

egik

3-1 3-2

Çılgıncasına öne eğildiğiniz, deli gibi pedal çevirdiğiniz, ağırlığınızın daha çok gidon ve pedallarda olduğu bir bisiklet kullanıyorsanız, “Yarış” seleleri tercihiniz olabilir. Bu seleler; dar, daha düz, asgari dolgulu ve arka tarafının oturma kemiklerinizle uyuşması gereken selelerdir. Selenin dar olması hızlı pedal çevirirken rahatsızlık vermez. Ayrıca düz sele üzerinde daha çok oturma pozisyonunuz olacağından daha çok rahat etmenizi sağlayabilir. Sele üzerinde, diğer türlere göre, minimum ağırlık olduğu için dolgu asgari seviyede tutulur.

Genişliği hesaplayın!

Kullanacağınız selenin oturma kemiklerinizi destekliyor olması lazım. Eğer sele bu kadar geniş olmazsa desteği bu iki kemik arasındaki yumuşak doku sağlayacak ve bu da oldukça rahatsız olacaktır. Bunun nedeni, yumuşak dokunun altından bir çok sinir ve damar geçişinin bulunmasıdır. Oturma kemikleri ise daha çok yağ ve kaslar ile çevrilidir.

seleboyu

Soldaki yanlış, sağdaki ise doğru bir tercihtir.

Genelde kabul edilen ölçü, oturma kemikleriniz + 1 cm sağdan + 1 cm soldan’dır.

seleboyu

Bu hesabı yapmak da aslında oldukça kolaydır.

Peki ortası delik (cut-out) seleler?

Bazı selelerin ortası deliktir. Bunun amacı yumuşak dokuya olan baskıyı azaltmaktır. Kulağa ne kadar hoş gelse de maalesef bu herkes için uygun olmayabilir. Bunun içinde küçük bir test yapabilirsiniz;
– Oturmak için esnemeyecek bir zemin bulun.
– Dirseklerinizi dizinize koyarak oturun (sırtınızı bükmeden).
– Bu şekilde birkaç dakika oturun.
– Eğer bu şekilde oturmak oturma kemikleriniz arasındaki yumuşak dokuyu rahatsız ediyorsa ortası delik bir sele işinize yarayabilir. Aksi takdirde seledeki delik bölge farklı yerlere baskı yaparak yine rahatsızlık duymanızı sağlayabilir.

Sele seçmek için bu yöntemleri takip edebilirsiniz. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor, bunlar ne kadar yol gösterici olsa da kesin kurallar değil. Aldığınız sele size cuk oturacak diye bir şey yok, doğru seleyi bulana kadar belki de onlarca sele denemeniz gerekebilir. Şunu da yapmamak lazım, aldığınız seleyi 3 gün kullanıp “bu rahatsız, başka sele almalıyım” demeyin. Seleye bir alışma süreci tanıyın. Birkaç haftalık kullanım sonrası hala inanılmaz acılar çekiyorsanız selenizi değiştirin. Ayrıca rahatlamanızı sağlayacak başka bir şey de uygun kıyafetleri seçmek olacaktır.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2014/10/dogru-seleyi-secmek/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.