Trek FX7.5 nasıl ‘dropbar’ oldu?

Bu yazıya 27 Şubat’ta başlıyorum.. Bakalım ne zaman bitecek..

27 Şubat

Son zamanlarda antrenmanlarımı sürekli Felt’le yaptıktan sonra, geçen gün “hadi bugün de Trek’le çıkayım” dedim. Tam tersi olması gerekirken, flat (düz) gidon çok rahatsız geldi, zorladı, istediğim gibi hareket edemedim. Derken ‘Trek’i ‘dropbar’lı bir tur bisikletine çevirebilir miyim’ diye düşündüm. Hem tutuş açıları uzun yolda rahat ettirir, hem, yol bisikletinin aksine, daha kalın dış lastiklerle uzun yolda daha konforlu olabilirim, hem de daha atik bir bisikletim olmuş olur.

Bugün araştırmalara başladım, ben nasıl yaparım da Trek FX7.5’i ‘dropbar’a çevirebilirim diye.. Araştırmaya başlamadan önce kafama takılan sadece 2 şey vardı;

  1. Frenler: STI kollarda fren çekiş oranları V-Frenlere göre oldukça kısa. Ya fren bacaklarını jant yanağına çok yakınlaştırmam, ya mini v-fren ya da cantilever denilen frenlerden kullanmam lazım. Mini V-Fren benim lastik genişliğimi kısıtlayacağı için bundan vazgeçtim. Cantilever frenler istediğim kadar güçlü değil. Fren bacaklarını janta yakınlaştırırsam da, bir sorun olduğunda tekerleği çıkartmakta zorluk çekerim. Bunlara bakarken “Travel Agent” denilen bir aparat gördüm. STI kollardaki çekiş gücünü normal v-frene uyarlayabiliyormuş. Bu çözümde karar kılmış bulundum.
  2. Çekiş sistemi: Ön viteste sıkıntı yok, zaten Sora, yol ekipmanı. Ama arka vites aktarıcı Deore, bu sorun yaratır mı diye aklıma takıldı. Biraz araştırma sonucunda 9’lu STI kolların 9’lu dağ ekipmanları ile sorun çıkarmadığını öğrendim. Şu andaki bütün ekipmanlarım zaten bu şekilde. Bunu da sorunsuz halledeceğimi umuyorum.

Bunlar için çözümleri bulduktan sonra ihtiyacım olacak şeyleri listeledim;

  1. Yeni bir ‘dropbar’ gidon ve gidon boynu
  2. STI kollar (Yol bisikletime yeni kol alınca ondan çıkan eskileri Trek’e geçireceğim)
  3. Gidon bandı
  4. Fren için adaptörler

başka da bir şey yok.. Bugün son..

4 Mart 2013

Bugün Fren Adaptörleri elime ulaştı. Ayın 2’sinde Amerika’dan çıktı, 2 gün sonra elimdeydi.. Vay be dedim, globalleşme ne ilginç bir şey..

Gidon ve vites kolları için de şunu düşündüm, Felt’in donanımını zaten yükselteceğim. Ondan çıkan gidon ve vites kollarını Trek’e aktaracğım. Böylece masraf olmayacak Trek için.

24 Nisan 2013

Unutmuşum yazmayı.. Gidon bandım da geldi.. Yol bisikleti için yeni kolları ve gidonu aldım, eski MicroShift’leri ve gidonu Trek’te kullanacağım .. Artık değişim için tek kalan şey, yol bisikletim için ruble ve zincir.. Onları da aldıktan sonra değişime başlayacağım.. Çok az kaldı..

04 Mayıs 2013

Bugün değişime başladım.. İlk önce kullanılacak malzemelerin fotoğrafları:

 

Bunlar tamamı..

Fren için “Travel Agent”

Gidon Bandı

Felt’ten çıkan STI Kollar

 

Artık işleme başlama vakti geldi.. Bu bisikletin ilk hali;

İlk önce frenlerin ve viteslerin kablolarını sökmekle başladım..

Ön Fren

Arka Fren

Bunları yaptıktan sonra zaten gidonu çıkarmak çok sorun olmadı. Gidon boğazı kapağını söküp gidonu çıkarttım.

 

Dropbar gidonu yerine yerleştirip, ayarını yapıp gidon boğazı kapağını da taktım..

Bundan sonra biraz sorun yaşadım.. Bisikletin üzerindeki ve Felt’ten çıkan fren ve vites kabloları Trek için çok kısa geldi -ki fren kabloları zaten STI kollar için uygun değildi-.. İlk önce orada bırakayım dedim, etrafı toparlamaya başladım ama sonra Felt’ten çıkan arka fren ve arka vites kablolarını Trek’te ön fren ve viteste kullanmaya karar verdim.

Hemen tekrar işe giriştim. Kollara kabloları ve housingleri taktım. Ön frenin montajına geçtim. Travel Adjuster’ı kullanırken çok sıkıntı çekeceğim sanıyordum ama kısa sürede çözdüm nasıl kullanılacağını. Taktım ve ayarını yaptım. Pek güzel oldu . Burada dikkat edilmesi gereken şey Travel Adjuster’ın üzerindeki deliğin uygulama aşamasında “saat 2” pozisyonunda olması. Böylece hiç bir sıkıntı yaşanmıyor. Ben de öyle yaptım ama ayar çekince o delik saat 12 yönüne geldi.. Sıkıntı yok ama .

Ön vites ayarını da yaptım. Tıkır tıkır çalışıyor.

E madem dedim bir tarafı bitirdim. Gidon bandını da sarayım. Fren kablosunu da gidona sabitledikten sonra gidon bandımı da sardım. Oooh mis gibi oldu..

Şimdi bir ara gidip arka ekipmanlar için fren ve vites kablosu alacağım. Ondan sonra bitecek. Muhtemelen 2-3 güne bitirmiş olacağım..

06 Mayıs 2013

Decathlon’da bulamadığım fren ve vites tellerini mahalle arasındaki bisikletçide şans eseri buldum . Hemen taktım. Yalnız Travel Agent’ın ayarında bu sefer zorlandım nedense. Sanırım akşam 12 gibi yapmaya çalışınca kafa hafiften gidiyor . Ama hallettim sonunda . Gidon bandını da sarıp bitireceğim artık. Ama yorgunluk başa bela. O da sonraya artık.

8 Mayıs 2014

Her şey bitti. Ayarlar yapıldı. Gidon bandı sarıldı.

 

Ve işte son hali

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://kirlibisikletler.com/2013/05/trek-fx7-5-nasil-dropbar-oldu/

1 yorum

    • hakan on Aralık 16, 2013 at 19:25
    • Cevapla

    Ustad mrb cok faydali bir calisma olmus beninde travel agent almam gerek nerden temin edebilirim acaba saygilar

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.